Menu
@ work

De Baas – Managing your Boss!

Volgens het boek ‘Managing your boss’ geschreven door de Britse arbeidspsycholoog en columnist Sandi Mann zijn er vijf typen bazen. Het betreft de dictator, de bureaucraat, de charismaticus, het laissez-faire figuur en de consultant. Voor welke type werk jij? Ontdek hier of dit type baas eigenlijk wel bij jou past.

 

Type 1: De Charismatische Baas

charismatische-baas_200x
Voor dit type baas zijn werk en leiderschap ongeëvenaard. Alle lofbetuigingen maken hem eigenlijk best een tikje arrogant. Pluspunten die bij dit type horen zijn dat hij veel communiceert en zijn personeel de ruimte geeft. Werk je voor dit type baas dan heb je de vrijheid je werk naar eigen inzicht te verrichten. Minpunten zijn dat deze charismatische baas moeilijk te overtuigen is van een andere visie en daardoor niet snel advies van zijn ondergeschikten zal aannemen.

Als je de werksfeer op kantoor belangrijk vindt, dan zit je goed bij deze baas. Als je ook graag meedenkt en je eigen mening geeft, zal het vaak botsen tussen jou en de charismatische baas.

Type 2: De Dictator
dictator_200x275
De mening van zijn secretaresse stelt de dictator niet op prijs, hij accepteert gewoonweg geen commentaar. Van deze baas zul je dan ook niet snel een complimentje krijgen. Tot je jezelf eenmaal bewezen hebt, dan wordt je werk goed beloond met een bonus. Je kunt het al wel raden, slecht werk wordt bestraft. Het belangrijkste doel dat deze baas voor ogen heeft, is het maken van winst. De werksfeer en de omgang met collega’s vindt hij minder belangrijk. Het is daarom een uitdaging om voor deze baas te werken.

Als hij eenmaal doorheeft hoe goed je bent, dan zal hij je niet meer laten gaan. Als je graag wilt dat het ook gezellig is op kantoor, dan moet je dat stiekem doen als je baas niet kijkt…

Type 3: De Bureaucraat
bureaucraat_200x
Dit type is verslaafd aan schema’s en programma’s. Hij doet alles volgens de regels en zal nooit iets doen wat niet mag. Hij is betrouwbaar en vrij makkelijk. Als jij ook van orde, netheid en checklisten houdt dan passen jullie perfect bij elkaar. Jullie vullen elkaar dan perfect aan. Het is niet moeilijk om met deze baas te leven, doordat hij snel tevreden is.

Houd je ervan dat je baas je een beetje uitdaagt, dan ben je bij de bureaucraat niet aan het juiste
adres. Word je graag gemotiveerd dan moet je op zoek naar een ander baas. Heb je graag vrijheid op je werk en weet je jezelf goed te vermaken, dan ben je bij deze baas helemaal op je plaats.

Type 4: De Laissez-Faire Baas
laissez-faire_200x275
De afwezige baas. Deze baas lijkt zich nergens druk over te maken en laat alles op zijn beloop. Jij als werknemer geniet van de ultieme vrijheid. Zolang het goed gaat heb je een fantastisch leven bij de laissez-faire baas, tot dat je met een probleem zit. Dan is de baas toch ineens wel erg onbereikbaar en heb je al snel het gevoel dat je er alleen voor staat.

Als je graag zelfstandig werkt en de zaken zelf weet op te lossen, ben je bij deze baas aan het goede adres. Als je echt gewaardeerd wil worden om je werk, dan kun je lang wachten. Deze baas heeft namelijk niet echt in de gaten wat je eigenlijk allemaal doet.

Type 5: De Consultant
consultant_200x275
Ben je gezegend met dit type baas, dan mag je in je handen klappen! Dit is voor velen de ideale baas. Hij smeedt plannen in overleg en vertrouwt op de kennis en kunde van zijn personeel. Je weet wat je aan hem hebt en hij weet dat hij zijn secretaresse nodig heeft.

Dit type baas past vrijwel bij iedereen. Het is soms alleen lang zoeken tot je hem gevonden hebt. Heb je hem al gevonden? Wees er dan zuinig op en zorg ervoor dat je hem niet verliest!

Voor welk type baas werk jij? Deel het op de PA.NL community. Klik hier!