Menu
Columns

Column Patricia ‘Lekker uit eten’

Eten is een basisbehoefte en bij mij zelfs uitgegroeid tot een hobby. Koken, uit eten gaan, lezen over eten, ik kan er de hele dag mee bezig zijn! Ook zakelijk valt er regelmatig één en ander te regelen, dat zul je vast herkennen. Of het nu een etentje is voor een jubilaris, het afscheid van een collega, het kerstdiner van de directie of voor een royaal groepsdiner vanwege een groot project; wij P.A.’s regelen het wel!

Waar haal jij je adressen vandaan, surfend op het web of uit bladen als de jaarlijkse ‘Lekker’? Of heb jij misschien wel een vast adres met zo’n eigenaar waar je mee kunt lezen en schrijven. Dat laatste werkt altijd heel erg plezierig vind ik.
Natuurlijk zijn er een hoop zaken waar wij op letten; de sfeer van de locatie, de parkeerruimte of er een speech kan plaatsvinden en of er iemand een speciaal dieet volgt? Is er iemand zwanger? Kan er een keuze vis/vlees gemaakt worden? En laten we ook vooral rouleren tussen de gangen door, want niemand zit graag de hele avond naast die collega waar je echt niets mee hebt of erger waar je een bloedhekel aan hebt (voordeel als je zelf de indeling vooraf maakt en de roulering doet van de naamkaartjes; jij zit altijd goed!). Natuurlijk gaat er toch altijd wel eens een keer iets mis.

Ik moet direct denken aan de keer dat de directeur waar ik voor werkte dat jaar echt niets sjieks wilde voor het eindejaarsdiner met zijn team, maar héél gewoon. Ik vond een proeflokaal/restaurant met bierspecialiteiten en koos wel het ‘duurste’ menu. Tja, die verschillende biertjes waren wel leuk, maar wat een verschrikkelijk diner kregen wij voorgeschoteld op een zoldertje, echt een enorme aanfluiting! Champignons die in bier en sla drijven…. en de rest zal ik je besparen! Het jaar daarna maar gewoon weer gekozen voor een restaurant met een 8.9 met krab en champagne op de kaart. Het kan ook andersom hoor, een directie die na het eten in een top-sterrenrestaurant (ruim 1,5 jaar vantevoren gereserveerd) in de snackbar nog een frietje ging eten, ze barstten van de honger! Het diner in huis halen is ook erg leuk. Ik heb ooit voor het hele bedrijf een Italiaanse buffetlunch laten cateren, compleet met kaarsverlichting, muziek en goede wijnen.

Het werken was wel een beetje een probleem daarna, maar ach de boog kan niet altijd gespannen staan en de herinnering doet veel mensen goed! Een checklist maken voor jezelf werkt ideaal, kun je keer op keer duidelijk nagaan wat en hoe. Vergeet daar het proeflunchen door jezelf op de locatie niet bij te zetten, want als die gelegenheid zich voordoet, dan sta jij toch ook vooraan. Jij bent tenslotte ook diegene die de 4 uur durende vergadering zit te notuleren waar weer eens ruzie gemaakt wordt als kinderen. Ja toch? Zorg net zo goed voor jezelf als voor je managers. Have fun!

Patricia van Dun
Management Assistent


Uit PA.NL magazine 4 – september 2010