Menu
Zakelijk

ZZP’er of toch maar niet?

Uit beschikbaar gestelde cijfers van de Kamer van Koophandel blijkt dat er in 2011 8.000 meer ZZP’ers zijn gestart dan in 2010. Bij het starten van een bedrijf komt veel kijken. Niet alleen dient er vooraf al veel geregeld te worden, eenmaal begonnen komt er nog veel meer op je af.

Ontwijk de valkuilen en focus je op de kerntaken om de onderneming tot een succes te maken. Om je een idee te geven wat er allemaal bij komt kijken hebben we enkele zaken voor je op een rijtje gezet. Daarnaast zijn we in gesprek gegaan met Rianne, een pas gestarte ZZP’er maar ook met Marijke en Kiki, “rotten in het vak”.

Ik wil ZZP’er worden maar wat nu?
Je kunt de stap naar ZZP ‘er maken vanuit een dienstverband, maar er bestaat ook een mogelijkheid om als zelfstandig ondernemer aan de slag te gaan als je geen werk hebt en een WW-uitkering ontvangt. Bij het Uitvoeringsinstituut Werknemers Verzekeringen (UWV) kun je dan in gesprek gaan met een werkcoach. Geeft hij een positief advies dan mag je voor een periode van 26 weken starten met je bedrijf met behoud van een uitkering als voorschot. Na twee jaar bekijkt het UWV dan, afhankelijk van je winst, wat je terug moet betalen van het voorschot. Dit is echter nooit meer dan de uitkering. Houd wel rekening met het feit dat het UVW verrekent op basis van je belastingaangifte! Schrijf je niet in bij de Kamer van Koophandel zondervoorafgaand met een werkcoach te hebben overlegd, want dan zal je uitkering gestopt worden!

Het gehele artikel lees je in het PA.NL magazine, uitgave 10 (maart 2012).

Let op! Het PA.NL magazine ontvang je vanaf 2012 alléén nog als je in het bezit bent van een PaCard. Heb jij nog geen PaCard? Bestel deze dan hier!