Zwangerschapsverlof vier weken verlengd

Het zwangerschapsverlof in Nederland, nu zestien weken, wordt met vier weken verlengd. Dat wil het Europees Parlement in Straatsburg.

Het parlement besloot het minimumverlof voor werkende vrouwen in de Europese Unie uit te breiden van veertien naar twintig weken, zo bleek na een stemming. Het parlement wil bovendien dat vaders recht moeten krijgen op twee weken verlof. Met de bijna vijf maanden moederschapsverlof gaat het parlement verder dan de Europese Commissie, die achttien weken voldoende vindt.

Compromis
Het parlement moet nu met de lidstaten onderhandelen over een compromis. Volgens verschillende europarlementariërs zullen vrouwen door de maatregel meer kinderen willen krijgen. Ook zou het vrouwen stimuleren te blijven werken. Beide maatregelen zijn nodig in een tijd van een verouderde populatie, aldus de parlementsleden.

Kosten
Verlenging van het zwangerschapsverlof komt voor werkgevers bijzonder ongelegen. ”In deze economische tijden hebben ondernemers het al lastig”, zei een woordvoerster namens VNO-NCW en MKB-Nederland.

Bron: Zwangerschapsverlof vier weken verlengd, Nuzakelijk.nl 20 oktober 2010

Delen