Menu
Kerst

Zo kies je een goed kerstpakket uit: 6 tips

Als jij de uitverkorene bent om de kerstpakketten uit te kiezen, rust er een behoorlijke verantwoordelijkheid op je schouders. We geven je een aantal tips om ervoor te zorgen dat je een kerstpakket kiest waar je medewerkers blij van worden. 

1. Houd rekening met langere levertijden tijdens kerst 

 

Je bent in deze periode niet de enige die op zoek gaat naar een kerstpakket. Je hebt sowieso uiteraard al te maken met een bepaalde levertijd, maar door de kerstperiode kan het nog langer duren. Het is natuurlijk essentieel dat het kerstpakket op tijd binnen is! Vraag aan de leverancier hoe lang hij of zij denkt dat het gaat duren en bestel nog iets eerder dan dat, zodat je een beetje speling hebt. Op tijd beginnen is sowieso sterk aan te raden, omdat er dan genoeg keuze is. Bovendien komt er dan minder stress bij kijken, zodat je geen overhaaste beslissingen hoeft te maken. Je kunt rustig bedenken wat er in het pakket moet komen. 

2. Overweeg een cadeaukaart als (deel van het) kerstcadeau

 

Een cadeaukaart klinkt misschien niet meteen als het allerleukste idee, maar je geeft wel iets waar iemand oprecht iets aan heeft. Veel kerstpakketten belanden binnen een mum van tijd in de prullenbak. Dat is naast niet leuk voor je medewerkers, ook niet echt milieuvriendelijk. Meestal zitten er maar een paar dingen bij die écht op prijs worden gesteld. Met een cadeaubon zijn de medewerkers vrij om zelf iets uit te kiezen. Je kunt natuurlijk ook voor een combinatie kiezen: een cadeaubon, aangevuld met kleine, leuke cadeautjes. Zo behoud je het gevoel van een verrassingspakket, terwijl je de keuze wel grotendeels bij de medewerker laat. 

De vraag is natuurlijk: wat voor cadeaubon kies je? Met bijvoorbeeld een Bijenkorf cadeaukaart zit je altijd goed, omdat je bij een warenhuis een enorm grote keuze hebt en er dus voor een ieder wat wils tussen zit. Een ander idee waar de meeste mensen gelukkig van worden is een belevenisbon.  

3. Kies je voor een kant-en-klaar pakket of voor zelf samenstellen?

 

Er zijn twee opties: óf je kiest voor een kant-en-klaar-pakket, of je stelt hem zelf samen. Zelf samenstellen zorgt ervoor je een pakket kunt kiezen dat uitstekend past bij het bedrijf, maar je moet wel rekening houden met een langere levertijd. Ook moet je dan een stuk eerder van tevoren beginnen met zoeken. 

Kies in elk geval voor kwaliteit boven kwantiteit. Een kerstpakket met een grote inhoud kan voor de werknemers misschien op het eerste gezicht aantrekkelijk lijken, maar als het weinig voorstelt hebben ze er uiteindelijk niet veel aan. Op een pakket met een paar echt goede items zal ook op de langere termijn met een goed gevoel op worden teruggekeken en dat straalt weer positief af op het bedrijf. 

Een link met het bedrijf is altijd leuk, maar geef niet allemaal producten met het bedrijfslogo erop. Je wilt ze niet laten voelen als een wandelend reclamebord. 

4. Denk aan de voorkeuren van je collega’s (en niet aan die van jezelf)

 

Een veelgemaakte fout is dat de samensteller van het kerstpakket zich vooral laat leiden door eigen voorkeuren. Dat is menselijk, maar hierdoor valt het pakket vaak lang niet bij iedereen in de smaak. Probeer je daarom goed in te leven in wat de voorkeuren van je collega’s zijn. Vind je dit lastig in te schatten, dan is het verstandig om rond te vragen voordat je begint met zoeken. 

5. Geef een leuk kaartje bij het kerstpakket 

 

Een kerstpakket is meer dan alleen een cadeau, het is een middel om een medewerker te laten weten dat hij of zij gewaardeerd wordt door het bedrijf. Door een kaartje aan het kerstpakket toe te voegen versterk je de blijk van waardering. Het allerleukste is als het kaartje persoonlijk én handgeschreven is door het management, bijvoorbeeld met een compliment of dankbetuiging dat specifiek op hem of haar van toepassing is. Dat is uiteraard het meest realistisch bij kleinere bedrijven. 

6. Denk aan het geven: de verpakking en het moment

 

Het geven is een belangrijk onderdeel van een cadeau. Die kun je allereerst leuker maken door het pakket spectaculair in te pakken, maar ook door van het geven een momentje te maken. Zo kun je er bijvoorbeeld een borrel bij organiseren. Dit wordt dit jaar echter lastig door de coronamaatregelen