Haal jij passie uit je werk? – @Work

Werken, werken werken, je ontkomt er niet aan. Werken om geld te verdienen, zodat je kunt voorzien in je primaire en secundaire levensbehoeften.Werken om werkervaring op te doen. Werken omdat het een uit de hand gelopen hobby is geworden. Het is toch mooi als je van je hobby je werk kunt maken. Toch is dat niet voor iedereen het geval. Passie uit je werk halen, een droom van velen..

Passie voor je werk
Tegenwoordig hoor je dat je passie moet halen uit je werk. Als je dat niet hebt, tel je niet mee. Waarschijnlijk ken jij ook wel iemand die zijn of haar ‘gewone’ baan heeft opgezegd om zijn passie te volgen. Passie is het nieuwe toverwoord en er verschijnen steeds meer boeken over hoe jij je passie kunt vinden. Want wie met passie werkt, schijnt gelukkiger, succesvoller, productiever en creatiever te zijn.

Werk is een fundamenteel onderdeel van het leven en nog teveel mensen gaan met tegenzin naar hun werk. Het is niet uitdagend genoeg of te vermoeiend. En dat is jammer, want wie plezier beleeft in zijn werk gaat een stuk gelukkiger door het leven.

Misschien ben je nog aan het studeren of circuleer je al een tijdje op de arbeidsmarkt en ben je niet zo tevreden over hoe dat verloopt. Er zijn tegenwoordig zoveel studierichtingen waar je uit kunt kiezen. Waar je moet nadenken over wat je verder wilt doen met je leven. Je passie volgen, nadenken waar je je geld mee wilt verdienen. Minstens de helft van de eerstejaars in het hoger onderwijs studeren niet af in wat ze dachten dat hun passie was. En ook de rest van je leven is het maar afwachten of die droombaan zijn naam wel waard is.

Passie voor je werk, voor sommige is het inmiddels een bron van irritatie. Met name voor de werkzoekenden onder ons. In de vacature wordt regelmatig gevraagd naar passie voor het vak. Maar je kunt ook werken vanuit interesse voor een vak, vanuit affi niteit met een bepaald materiaal of omdat je toevallig het vak in bent gerold en je ‘gewoon’ plezier hebt in je werk. Dat valt toch ook onder Passie? Of niet?

Iedereen beleeft passie anders en is dus heel persoonlijk. Het gaat erom welke betekenis jij er zelf aan geeft. Datgene wat jou vrolijk en enthousiast maakt, waar je energie van krijgt en voldoening geeft, daar kan je passie liggen. Voor de één is passie gewoon genieten en voor de ander is het hard werken. Sommige mensen hebben helemaal niets met het woord passie. Wat voor de één een passie is, hoeft voor de ander nog geen passie te zijn. Sommigen hebben wel tien passies, anderen vinden dingen ‘best leuk’ zonder dat ze het een passie noemen. Bovendien ontdekken veel mensen pas gaandeweg hun loopbaan waar ze echt enthousiast van worden en maken dan nieuwe keuzes die ze eerder niet zouden hebben gemaakt. Denk aan bijscholing, veranderen van baan, verhuizen of een eigen bedrijf beginnen.

Passie is inmiddels een overbeladen woord geworden en wordt nagestreefd. Wanneer je geen passie vindt, voel je misschien een gevoel van gemis. Je passie ontdekken gaat niet vanzelf. Je moet een goede analyse van jezelf maken en goed nadenken om erachter te komen wat je nu echt wilt. Passie komt van binnen uit, het is iets dat je moet leren ontdekken. Een passie nastreven is niet altijd makkelijk. Het is moeilijk om de ‘veilige zone’ te verlaten. Ga op zoek naar de aspecten in je leven waarvan je geniet en die je enthousiast maken.

LetsTrain.nl
En ook al volg jij wel je passie, het blijft een uitdaging om te blijven experimenteren en nieuwe dingen te blijven ontdekken. Zit jij eraan te denken om een andere stap te maken in je carrière? Wil jij weten uit welke vaardigheden je de meeste voldoening kunt halen? Neem dan eens een kijkje op LetsTrain.nl. Op deze website vind je trainingen en cursussen om je persoonlijke effectiviteit te vergroten en te verbreden. Neem de stap om jezelf naar een hoger niveau te tillen en kijk of jij nog meer voldoening kunt halen uit je leven.

Want uiteindelijk moet er natuurlijk brood op de plank komen en dan moet je toch concessies doen. Zonder dalen zijn er ook geen toppen. Niet alles in je werk kan leuk zijn, je kunt je voldoening ook al halen uit slechts een deel van je taken. Het leven is een balans tussen werk en vrije tijd, tussen leuke en minder leuke dingen. Zoek uit waar je goed in bent, waar je plezier in beleeft en wat er nog meer op je vakterrein bestaat dan hetgeen je nu doet. Passie, je begint met dromen en eindigt met doen.

Ben jij tevreden met je werk? Deel je mening met ons op de PA.NL/Community

Uit PA.NL Magazine uitgave 7 – mei 2011

Delen