Wat (niet) te dragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Wat (niet) te dragen tijdens een sollicitatiegesprek?

Je hebt gereageerd op een leuke vacature en bent uitgenodigd voor een gesprek! Het sollicitatiegesprek is hét moment om een werkgever te overtuigen van jouw kwaliteiten, maar ook een moment waarop een goede eerste indruk maken essentieel is. En die eerste indruk wordt mede bepaald door de kleding die je draagt. Wij geven je daarom een paar do´s en don´ts voor het kiezen van de juiste outfit.

  • Kom verzorgd voor de dag – Wat je ook draagt; zorg dat je kleding er verzorgd uitziet. Stel minstens een dag voor je gesprek je outfit samen en controleer ieder item op gaatjes of vlekken. Zorg er bovendien voor dat je kleding netjes gestreken is. Een verzorgde look creëer je overigens niet alleen met kleding, maar ook met gepoetste schoenen, subtiel aangebrachte make-up en verzorgde nagels.

  • Kleed je niet te casual – Hoe zakelijk je gekleed moet gaan, hangt gedeeltelijk af van het bedrijf waar je solliciteert. Binnen de ene organisatie gaan werknemers meer casual gekleed dan binnen de andere. Toch kun je tijdens een sollicitatiegesprek beter voor de veilige weg kiezen en je outfit een zakelijke uitstraling geven. Dit betekent: geen spijkerbroek of sneakers. Kies in plaats daarvan bijvoorbeeld voor een nette rok of pantalon, gecombineerd met een mooie blouse. Draag hier eventueel een colbertje overheen, zoals je die onder meer in deze webshop vindt.
  • Kleed je niet te bloot – Het ligt misschien voor de hand, maar let erop dat je je niet te bloot kleedt tijdens een sollicitatiegesprek. Een kort rokje of een diep decolleté komt gewoonweg niet professioneel over. Draag geen rokken die korter zijn dan net boven de knie. Ook blote armen zijn geen goed idee.
  • Houd het neutraal – Felle kleuren en drukke prints kunnen je gesprekspartner afleiden van wat je te vertellen hebt. Kies daarom liever voor neutrale stoffen. Dat wil overigens niet zeggen dat je outfit saai moet zijn; ook met subtiele kleuren en printjes kun je origineel voor de dag komen. Ga in ieder geval voor kleuren die jouw gezicht het meest laten stralen.
  • Kies geschikte accessoires – Net als voor kledingstukken, geldt voor accessoires dat ze liefst niet te veel de aandacht trekken. Kies voor subtiele sieraden en draag er niet te veel. Het dragen van een horloge, een ring en kleine oorbellen is bijvoorbeeld prima. Let erop dat de sieraden die je draagt geen geluid maken of in de weg zitten.
  • Kleed je comfortabel – Eén van de belangrijkste voorwaarden waar een goede outfit aan moet voldoen, is dat je je er comfortabel in voelt. Ben je bijvoorbeeld niet gewend om op hakken te lopen? Dan kun je dit beter ook niet doen bij een sollicitatie. Draag kleding die je zelfvertrouwen geeft, zodat je je volledig op de inhoud van het gesprek kunt richten.

Meer sollicitatietips? Lees ook: Top 5. Wat niet te doen tijdens een sollicitatiegesprek? en De 9 ultieme sollicitatievragen van werkgevers.

Delen