Waarom secretaresses virtual reality zouden moeten omarmen

Waarom secretaresses virtual reality zouden moeten omarmen

Een secretaresse is nog steeds een onontbeerlijke schakel bij de meeste bedrijven. Maar het is wel een rol die de afgelopen jaren behoorlijk aan verandering onderhevig is geweest. De grootste concurrent: de technologie.

De agenda bijhouden, telefoontjes aannemen, vergaderingen inplannen, administratie, roosters, human resources: als secretaresse ben je een duizendpoot die op elk vlak binnen het bedrijf wel een rol moet kunnen spelen. Dat is al decennia zo, en dat zal de komende jaren wel zo blijven. Maar de precieze inhoud van het werk dat we doen is wel wat veranderd, met name door de snelle ontwikkeling van technologie.

Een van de zaken waar we de komende jaren nog veel meer van zullen horen, met name in het bedrijfsleven, is virtual reality. Een korte beschrijving: virtual reality is als een digitale wereld waar je instapt op het moment dat je bijvoorbeeld een VR-bril opzet. Deze wereld is haast niet te onderscheiden van de “echte” wereld, en juist doordat de wereld die je ziet door de digitale bril geen echte is, maar samengesteld door de computer, zijn er veel meer mogelijkheden. Uiteraard is dit een beetje afhankelijk van de sector waarin je werkt, maar dit zijn een paar van die mogelijkheden:

  • Simulatie: met name voor bijvoorbeeld praktische trainingen die op het werk georganiseerd moeten worden – denk hierbij aan ongevallentraining of EHBOcursussen – kan het heel goed werken om een training te organiseren waarbij virtual reality wordt toegepast. Je kan dit zelf doen, of je kan er een gespecialiseerd bedrijf in betrekken, maar het zal er hoe dan ook voor zorgen dat werknemers gemotiveerder en meer betrokken raken.
  • Studie: Ook voor andere soorten bijscholingen op het werk kan de inzet van virtual reality enorm efficiënt werken. Een studie van de Radboud Universiteit onderschrijft dat: de inzet van VR kan onder andere taalvaardigheden stimuleren.
  • Ontspanning: Naast het organiseren van trainingen en cursussen ben je als secretaresse niet zelden verantwoordelijk voor het organiseren van uitjes en evenementen. Het aanbod is enorm, je zoekt iets nieuws, je zoekt iets dat niet té duur is, je zoekt iets uitdagends: probeer virtual reality! Zelfs “gewoon” op werk kan een VRbril voor ontspanning of afleiding zorgen. Uitproberen? Neem eens een kijkje in de Live Beyond live ervaring van Mr. Green – waar je door een virtueel casino loopt en allerlei soort spelletjes kan spelen.


Bron: Pexels

  • Categorie: Als je in een bedrijf werkt dat bijvoorbeeld auto´s verkoopt, kan het interessant zijn om voor te stellen dat ze wat met virtual reality gaan doen om de catalogus van het bedrijf nog aantrekkelijker en innovatiever te maken. Voor klanten aantrekkelijker, voor werknemers van het bedrijf ook weer iets nieuws.
  • Architectuur: Als je bijvoorbeeld bij een architectenbureau werkt, zal je zien dat door het gebruik van virtual reality een ruimte veel meer tot leven komt. Wordt het nog niet gebruikt: stel het dan voor!

Goed, sommige van deze toepassingen passen misschien niet helemaal in jouw werkveld, maar aan de andere kant: secretaresse zijn is alles kunnen en weten – en virtual reality heeft de toekomst!

Bron (hoofdfoto): Pexels

Delen