Vrouwen versus Netwerken

Tegenwoordig horen we vaak dat “het netwerken” een belangrijke eigenschap moet zijn van veel medewerkers. Binnen de (non) profi t organisaties is netwerken en netwerkvorming een wezenlijk onderdeel van de kernactiviteit. Over het algemeen zijn vrouwen minder goed in netwerken dan mannen. Maar hoe komt dat en waar ligt het aan dat vrouwen minder netwerken? De PA.NL redactie deed onderzoek!

De moderne vrouw
Tegenwoordig houdt de moderne vrouw zich met veel verschillende dingen bezig. Gebrek aan tijd is vaak een reden die wordt opgegeven om niet te kunnen netwerken. Wat te denken van de combinatie van werk en gezin? Het zijn in totaal veel bezigheden op één dag; het huishouden, een echtgenoot, misschien wel kinderen en dan nog het werk. Het is maar net waar je de prioriteiten legt, tijd is schaars en kun je maar één keer indelen. Vandaar dat er keuzes gemaakt moeten worden. Als netwerken belangrijk is voor je werk, dan zal er zeker een oplossing te vinden zijn.

Vrouwelijke logica
Dat vrouwen minder netwerken komt waarschijnlijk door de vrouwelijke logica. Vrouwen kijken nu eenmaal anders naar kansen en problemen dan mannen. We denken anders, reageren anders, hebben vaak andere prioriteiten, leggen andere accenten, hebben andere invalshoeken en we pakken zaken anders aan. Vrouwen hebben over het algemeen meer last van twijfels en onzekerheid, terwijl mannen een groter zelfvertrouwen kennen. Vrouwen zijn misschien minder assertief en minder geneigd om op de voorgrond te treden zoals mannen dat doen. Vrouwen zijn gedisciplineerder en hun band is hechter. Nadeel is wel hun neiging om over elkaar te praten in plaats van met elkaar. Om het gemakkelijker te stellen, mannen zitten meer op de inhoud, vrouwen op emotie.

Wat is netwerken?
Netwerken is het leggen en onderhouden van contacten die je verder kunnen helpen in je werk, je carrière en je privé leven. Dat netwerk is er niet alleen voor jou, het is de bedoeling dat anderen er ook iets wijzer van worden. Netwerken is geven en nemen. De basis van een goed netwerk is vertrouwen. Het doel is het delen van kennis, informatie en contacten. Het cruciale punt hierbij is dat je weet wat je wilt bereiken en hoe je daarbij je netwerk gebruikt, onderhoudt en uitbreidt. Netwerken is de manier om goed op de hoogte te blijven van ontwikkelingen, maar ook om klanten te vinden of zelfs nog om aan een nieuwe baan te komen.

Het voordeel van netwerken is dat het altijd en overal kan. Uitstekende gelegenheden om te netwerken zijn bijvoorbeeld congressen, workshops, seminars, borrels, recepties, verjaardagen, opleidingen, trainingen en cursussen. Het is belangrijk om de kracht van een netwerk op aspecten van kwaliteit en de wijze van communicatie te analyseren. Daarnaast kun je netwerken via je online identiteit op internet. LinkedIn is een heel goed middel daarvoor. In de rubriek Social media op pagina 33 van dit magazine gaan we verder in op hoe je optimaal gebruik kunt maken van je netwerk op LinkedIn. Voor vrouwen zijn er zelfs speciale vrouwennetwerken opgericht. Als je hierop Googled, vind je veel informatie over deze netwerken.

Netwerken is door iedereen te leren
Voor secretaresses is het belangrijk om te netwerken, jij bent immers het visitekaartje van het bedrijf! Er is veel over het onderwerp ‘netwerken’ te vinden. Netwerken gaat heel breed. Je mist dan ook heel wat kansen en potentiële contacten als je je beperkt tot één netwerk. Netwerken doe je met een open geest. Sta dus open voor nieuwigheden en word lid van meerdere netwerken. Maar wees wel authentiek, mensen hebben snel door wanneer je doet alsof. Probeer niet alleen te profiteren van anderen, maar geef zelf ook tips en advies. De grote succesfactor bij netwerken is actief luisteren naar de ander. Zorg dat je doorvraagt en je inleeft in de betreffende situatie. Wees behulpzaam en adviseer als dat nodig is. Mensen onthouden deze dingen en zullen daardoor sneller bereid zijn om jou te helpen.

Trainingen
Er zijn zelfs trainingen om te leren netwerken. Je zult zien dat het opzetten van netwerken een zeer actueel
verschijnsel is in onze maatschappij. Ook in ons netwerk van Letstrain.nl vind je trainingen die erop gericht zijn
om je te leren netwerken. Tijdens deze training leer je onderscheid maken tussen verschillende soorten
netwerken, hoe je een netwerk zelf kunt vormen en hoe je deze het beste kan onderhouden. Meer informatie over deze training vind je op Letstrain.nl/secretaresse/netwerken.php.

10 tips voor het goed gebruiken van je netwerk:

 1. Netwerk het liefst met mensen waarmee je het goed kunt vinden.
 2. Verzamel visitekaartjes en berg ze geordend op, je weet nooit of ze nog eens van pas komen.
 3. Praat met anderen! Hierdoor komen informatie en contacten van je netwerkpartner vaak vanzelf naar boven.
 4. Netwerken is altijd wederzijds en het gaat om geven en nemen, eerlijkheid en vertrouwen.
 5. Zorg ervoor dat je een goede naam hebt en houdt. Negatieve mond-tot-mond reclame is het slechtste wat je kan overkomen bij netwerken.
 6. Houd rekening met de lange termijn. Misschien kun je nu nog niets met een contact, maar blijk je over een tijd ineens een vraag te hebben waar dit contact je mee kan helpen.
 7. Bedank mensen die iets voor je hebben gedaan. Laat merken dat je hun hulp waardeert.
 8. Ontvang je een uitnodiging waar je niet op kunt ingaan, laat dat even weten.
 9. Laat waardering blijken als je van iemand een tip krijgt, ook al kun je er zelf niets mee.
 10. Heb je goed contact met een netwerkpartner? Wees attent, stuur een kaartje met verjaardagen en laat ook eens iets van je horen als je hem of haar niet nodig hebt!

Ook wij verzorgen leuke LetsMeet evenementen, speciaal voor onze secretaresses! Gezelligheid staat centraal en netwerken is een leuke bijkomstigheid!

Ook een netwerkbijeenkomst bijwonen?
Kijk voor aankomende data op LetsMeet.nl!

Uit PA.NL Magazine 6 – Maart 2011

Delen

1 reactie

 1. Pingback: Vrouwen versus Netwerken | Placedelamode

Reageren is niet mogelijk