Tips & Trucs voor het onthouden van details

Tips & Trucs voor het onthouden van details

Wie moest ik nou ook alweer een mailtje sturen, bij wie moest ik die ene factuur ook alweer afleveren en waar is mijn telefoon? Allemaal kleine dingen die even moeten gebeuren. Maar al deze kleine dingen zijn niet meer te overzien als het er te veel zijn. Details onthouden, hoe doe ik dat beter?

 • Veel taken te doen?
  Schrijf op wat je voor wie moet doen en lees dit hardop voor. Hetzelfde geldt voor korte zinnen, namen of uitdrukkingen. Lees ze enkele malen hardop voor en je zult zien dat je het je eerder zult herinneren.
 • Wees bewust van wat je doet
  Maak tijd voor hetgeen je doet, ook al is het iets kleins. Leg bijvoorbeeld niet zomaar jouw telefoon ergens neer, maar leg hem bewust op een bepaalde plek en kijk naar de handeling die je uitvoert.  Dit kost tijdens het uitvoeren van de activiteit misschien enkele seconden, maar deze bespaar je zeker weer wanneer je moet gaan zoeken naar jouw telefoon, sleutels of ander voorwerp.
 • Maak er een zin van
  Een mail verzenden naar een partner. Onthoud dan niet alleen dat er een mail gestuurd moet worden, maar bedenk een zin waar de volgende punten in voorkomen: wie, onderwerp, reden en gevolg. Spreek deze zin hardop uit, wedden dat jij het niet meer gaat vergeten!
 • Wat moet ik voor wie doen?
  Moet je iets voor iemand doen? Kijk deze persoon dan aan op het moment dat hij/zij iets vertelt en luister aandachtig. Herhaal vervolgens de naam deze persoon in je hoofd en wat je voor hem/haar moet doen. Simpel trucje, maar het kan je wel helpen te onthouden wat je voor wie moet doen.
 • Logische plekken
  Denk logisch na. Wil je iets ergens neerleggen, zodat je het later makkelijk terug vindt? Denk dan niet ‘Ik leg het hier neer, want hier vind ik het wel weer terug’. Denk juist ‘Waar leg ik dit soort spullen normaal gesproken neer?’ en ‘Als ik zoiets zoek, op welke plekken zoek ik het dan?’. Spullen op een nieuwe ‘logische’ plek leggen klinkt wellicht handig, maar daar kan je later nog wel eens goed van terug komen.

Het meest belangrijke is dat jij je bewust bent van de dingen die je doet en hier enkele ogenblikken de tijd voor neemt.

Delen