Stop met multitasken en ontspan!

Stop met multitasken en ontspan!

Multitasken, twee (of meer) taken op hetzelfde moment uitvoeren. Zowel binnen het bedrijfsleven als thuis wordt het veel toegepast. Door te multitasken denken we sneller klaar te zijn met onze taken. Helaas, dit blijkt een fabel te zijn.

Dit is waarom je niet moet multitasken

  • Door meerdere taken tegelijk uit te voeren kan je je niet voor 100% focussen op een taak. Het duurt gemiddeld een kwartier om je ergens op te kunnen focussen. Doordat je van de naar de andere taak overgaat moet je je steeds weer opnieuw op iets focussen. Feit: het duurt nu langer voordat je een taak af hebt.
  • Je kan niet in een ‘flow’ komen.
  • De tijd gaat langzamer doordat je je niet geheel kan concentreren.
  • Wat willen je hersenen het eerste doen? De snelle makkelijke opdracht of de moeilijkere en langere opdracht. Juist, de snelle makkelijkere. Het nadeel van multitasken is in de geval de de hersenen ervoor zorgen dat je eerst de makkelijke taak afmaakt. Hierdoor gaat de meeste aandacht naar deze taak, terwijl de tweede taak eigenlijk meer aandacht verdient.

Last but nog least: Multitasken brengt stress met zich mee. Het continu switchen tussen twee onderwerpen/werkzaamheden kost tijd en energie. Je hersenen moeten zich steeds opnieuw concentreren. Deze switch is vermoeiend en kan daardoor op termijn zelf voor stress zorgen.

Voorkom stress en een hoop werk dus door je op slechts 1 taak te richten en alles na elkaar uit te voeren in plaats van tegelijkertijd.

Delen