SP wil rem op gebruik van flexwerkers

De SP wil een rem zetten op het gebruik van uitzendkrachten en andere tijdelijke medewerkers. Zo wil de oppositiepartij dat flexwerkers net als vaste werknemers recht krijgen op een ontslagvergoeding als hun contract eindigt.

De SP-Kamerleden Paul Ulenbelt en Sadet Karabulut kondigden maandag aan hiertoe voorstellen te doen tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken deze week.

Door een ontslagvergoeding van een maand per gewerkt jaar in te stellen voor flexwerkers, hoopt Ulenbelt verschillen tussen vaste en tijdelijke werknemers op te heffen. De vergoeding moet ook gelden voor mensen van wie het tijdelijke contract is verlopen en niet is verlengd. ”Als het inhuren van een tijdelijke kracht voor een jaar een extra maand salaris kost, dan neemt een werkgever iemand wel in vaste dienst”, aldus de SP’er.

Contract
Karabulut stelt ook dat er eindelijk vastgehouden moet worden aan het principe dat na drie tijdelijke contracten een werkgever iemand in vaste dienst moet nemen, als ze met elkaar verder willen.
Het is haar een doorn in het oog dat werkgevers en vakbonden in cao’s kunnen afwijken van dit principe en afspreken dat mensen langer in tijdelijke dienst aan de slag worden gehouden.

Stukloon
Verder wil Ulenbelt dat er een verbod wordt ingesteld op het in dienst nemen van werknemers op basis van stukloon. Dit komt volgens hem steeds vaker voor en creëert ”werkende armen”.

Bron: SP wil rem op gebruik van flexwerkers, Nuzakelijk.nl december 2010

Delen