Nederlander liegt over salaris

Bijna driekwart (71 procent) van de Nederlanders bespreekt hun echte salaris niet met vrienden; velen van hen liegen er 250 tot 500 euro bovenop. Dat blijkt uit onderzoek van Carrieregids.nl.

“Het zijn geen geringe bedragen die bovenop het echte salaris worden bedacht: 40 procent liegt er namelijk 250 euro bij en 31 procent zelfs 500 euro”, vertelt Mark Borgman van Carrieregids.nl. 22 procent van de Nederlanders zegt wel eerlijk tegen vrienden wat hij verdient.

“Praten over je salaris is van vaak not done onder Nederlanders. Toch zou je verwachten dat je bij vrienden eerlijk kunt zijn over wat je verdient. Blijkbaar hecht men veel waarde aan wat anderen over je salaris denken, en hiermee dus over jou.”

Loterij
Ook werd gevraagd wat werkenden doen als zij 1 miljoen euro zouden winnen in de loterij. Maar liefst 56 procent zegt zijn baan op om voor zichzelf te beginnen.

Hoger salaris
Ruim 1 op de 3 respondenten geeft aan dat een hoger salaris de belangrijkste reden is om van baan te veranderen. “Een groot deel van werkend Nederland is dus ontevreden over het salaris. Misschien is dit een extra reden om erover te liegen tegen vrienden’, aldus Borgman.

Andere redenen
Niet alleen het salaris is een reden om vaan baan te veranderen, ook ‘een hogere functie’ (20 procent), ‘dichter bij huis werken’ (19 procent), ‘minder stress’ (14 procent) en ‘leukere collega’s’ ( 11 procent) blijken belangrijke redenen om nieuwe baan te zoeken.

Bron: Monique van Loon, Nederlander liegt over salaris, Nuzakelijk.nl januari 2011

Delen