Muziek aan en oordopjes in op kantoor?

Muziek aan en oordopjes in op kantoor?

Muziek op kantoor? Persoonlijk ben ik er een voorstander van. Door muziek te luisteren en dan bij voorkeur met oordopjes of een koptelefoon, gaat mijn werktempo flink omhoog. De muziek, Engelstalig, zorgt er namelijk voor dat ik in mijzelf zit, me goed kan concentreren en niet afgeleid wordt door anderen op kantoor. Maar mijn collega denkt hier totaal het tegenovergestelde van!

Volgens Prof. dr. Willem van Rhenen is het belangrijk dat als je muziek luistert, je muziek uitzoekt die bij je past. Vooral mensen die auditief ingesteld zijn hebben meer last van omgevingsgeluiden. Het luisteren van muziek kan ervoor zorgen dat je een eigen wereld creëert. Let wel op, muziek en gecompliceerde werkzaamheden gaan natuurlijk niet samen.

  • Gezamenlijk muziek luisteren: Het voordeel van met zijn allen naar een muziekbron luisteren is dat je niet afgeschermd zit van de rest. Je staat makkelijker open voor collega’s. Echter het nadeel is dat iedereen een andere muziek smaak heeft en de muziek die op staat niet gewaardeerd wordt. En of dat bevorderlijk is voor je concentratie en werktempo?
  • Eigen muziek met oordopjes: Voordeel, je luistert naar muziek die je zelf leuk vindt en je kan in je eigen wereld gaan zitten. Nadeel, voor collega’s ben je op deze manier een stuk minder goed bereikbaar. Op veel werkplekken wordt dit dan ook niet echt gewaardeerd.

Uit onderzoek dat Randstad afgelopen jaar uitgevoerd heeft blijkt dat 81% van de ondervraagden beter werkt met muziek.

Delen