Managementondersteuning? Met visie en skills

Managementondersteuning? Met visie en skills

In het vak secretaresse en managementondersteuner zijn momenteel een aantal trends waar te nemen. Eén van de trends is Het Nieuwe Werken waar vroeg of laat iedereen mee te maken gaat krijgen. De discussie die daardoor is ontstaan gaat vooral over de vraag of de functie van secretaresse en managementondersteuner in de toekomst wel zal blijven bestaan.

Marianne Smits is senior adviseur, trainer en coach bij AVK en auteur van boeken als Effectief digitaal vergaderen; Het opzetten van een secretaressepool; Digitaal archiveren; Manage uw werk; beter presteren door organiseren. Ze heeft een duidelijke mening over de rol van het secretariaat in de toekomst en geeft haar visie op de ontwikkeling van de secretaresse en managementondersteuner en de competenties die daarvoor nodig zijn.

Die secretaresses die zich bewust zijn van de veranderingen en vaardigheden die het vak vraagt zullen in de toekomst het vak absoluut blijven uitoefenen. Een term die ik regelmatig gebruik voor het omschrijven van deze veranderde functie zonder dat het overigens mijn bedoeling is om weer een nieuw woord te lanceren is ‘liaison officer’. Liaison staat voor verbindingen leggen. Dat is volgens mij ook waar het vak voor staat.

Op de hoogte zijn van wat collega’s doen, op welk tijdstip ze welke informatie nodig hebben en waar ze deze informatie kunnen vinden. Verbindingen leggen tussen het werk wat gedaan moet worden, de mensen die daarbij betrokken zijn en de informatie die daarvoor nodig is. Om die rol te kunnen vervullen heb je uiteraard een aantal competenties nodig: ”communiceren, sociaal culturele vaardigheden, samenwerken, probleem oplossend vermogen, creativiteit , kritisch denken en kennis van de mogelijkheden die ICT je biedt”.

Het gehele artikel lees je in het PA.NL magazine, uitgave 12 (september 2012).

Let op! Het PA.NL magazine ontvang je alléén als je in het bezit bent van een PaCard. Heb jij nog geen betaalde PaCard? Bestel deze dan hier!

Delen