Menu
Vrije tijd

Maand van de Geschiedenis 2014

Woensdag 1 oktober start de Maand van de Geschiedenis met het Openingsfestival op Huis Doorn. Het festival is de ontmoetingsplek voor liefhebbers van geschiedenis, politiek, literatuur, theater en muziek. Verruim je blik, laat je verrassen en verken op woensdag 1 oktober samen met vrienden, collega’s, familie of bondgenoten het thema van de Maand van de Geschiedenis 2014: Vriend & Vijand.

Vriend & Vijand is overal aanwezig in de geschiedenis. Op het Openingsfestival kom je in aanraking met verschillende interpretaties van het thema, met extra aandacht voor de herdenking van de Eerste Wereldoorlog. Het festival vindt dan ook plaats op Huis Doorn, centrale fysieke plek in de herdenking van de Eerste Wereldoorlog in Nederland. Tegen dit idyllische decor draven de levensechte paarden van War Horse je tegemoet en speelt de Konrad Kosellick Big Band met Ellen ten Damme muziek van het World War One Project. Ook is er aandacht voor de Koude Oorlog en de betekenis daarvan in de actualiteit, geven vluchtelingen hun kijk op het thema en kun je onderzoeken wat oorlog en vrede en Vriend & Vijand nu voor ons betekenen. Met een diverse programmering – debat, theater, tentoonstellingen, muziek, eten en markt – word je geïnspireerd over het thema en ontdek je bovendien wat er nog meer te doen is in oktober.

Programmaonderdelen

  • Vlaams-Nederlands Huis deBuren organiseert het debat ‘De Grote Oorlog waarmee de twintigste eeuw begon’. Piet Chielens (directeur In Flanders Fields) en literatuurhistorica Jacqueline Bel (Vrije Universiteit) gaan in gesprek met Luc Devoldere (hoofdredacteur Ons Erfdeel) over euforie die omsloeg in illusie.
  • Historisch Nieuwsblad gaat in op de rol van de krant in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Historicus Bas Kromhout interviewt Guido van Hengel, samensteller van de Eerste Wereldoorlog Krant van Historisch Nieuwsblad, Hans Renders, Directeur Biografie Instituut Groningen en pershistoricus Mariette Wolf, auteur van Het geheim van De Telegraaf. Geschiedenis van een krant.
  • Stichting Theateralliantie verzorgt een Meet & Greet met het paard Joey en andere personages uit het theaterfenomeen War Horse. Een opmerkelijk verhaal over vriendschap en moed dat mede verteld wordt door middel van baanbrekend poppentheater van de Zuid-Afrikaanse Handspring Puppet Company, waarin levensgrote ademende en galopperende paarden tot leven worden gebracht.
  • Optreden van de Konrad Koselleck Big Band met Ellen ten Damme en Vincent Bijlo. Konrad Koselleck, componist, arrangeur en bigbandleider, presenteert samen met zijn zeventien musici, cabaretier/muzikant Vincent Bijlo én zangeres/actrice Ellen ten Damme het World War One Project. Samen hebben zij de Eerste Wereldoorlog als vertrekpunt genomen voor een nieuw muzikaal drama.
  • Michel Krielaars, chef boeken van NRC-Handelsblad en auteur van het Het kleine koude front, Maand van de Geschiedenisboek 2014, vertelt over 25 jaar einde aan de Koude Oorlog. Speciaal voor de Maand van de Geschiedenis schreef Michel Krielaars in opdracht van de CPNB Het kleine koude front, een essay waarin hij het thema ‘Vriend & Vijand’ uitdiept aan de hand van 25 jaar ‘einde van de Koude Oorlog’. Michel Krielaars was van 2007 tot 2012 correspondent in Moskou voor NRC Handelsblad en tegenwoordig is hij chef Boeken van deze krant. Tijdens de opening zal het eerste exemplaar aan hem worden uitgereikt. Het kleine koude front is de hele maand oktober voor €2,95 exclusief in de boekhandel te verkrijgen.
  • Schrijfster Suzanna Jansen opent de verkiezing Stuk van het Jaar 2014. Stuk van het Jaar is het online publieksevenement van de Nederlandse archieven. Zij wedijveren om de titel Stuk van het Jaar 2014 met het thema ‘vriend & vijand’. Suzanna Jansen, schrijfster van Het pauperparadijs, is de “postergirl” van de verkiezing. Voor het schrijven van haar boek maakte zij zelf veel gebruik van archiefstukken. Zij vertelt over haar favoriete stukken die in het verhaal terugkomen en brengt haar stem uit.
  • Conservatoren Hilde Cammel, Hans Piena en Hanneke van Zuthem van het Nederlands Openluchtmuseum vertellen verhalen over Vriend & Vijand aan de hand van bijzondere objecten.
  • In de workshop Oorlog en Vrede van Vertaaltank en Bouckaert Teamcoaching ga je zelf met het thema Vriend & Vijand aan de slag. Aan de hand van een boekfragment, een krantenartikel en een uitspraak gaan deelnemers met elkaar in gesprek over oorlog en vrede. Je reflecteert over persoonlijke (on)macht en we laten je proeven van een bewezen methodiek uit Zuid Afrika – Deep Democracy – die ingezet wordt in conflictsituaties, o.a. in oorlogsgebieden.
  • Rondreizend auteurs van de Maand van de Geschiedenis Marjoleine Oppenheim en Paul Moeyes verzorgen een lezing over Vriend & Vijand aan de hand van hun boeken. Marjoleine Oppenheim publiceerde in oktober 2013 het boek Over zij en ik. Het centrale thema in het boek is het doorgeven van verhalen en ervaringen aan de volgende generatie. Van Paul Moeyes verscheen dit jaar bij De Arbeiderspers Buiten schot – Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog.
  • Studenten van stichting Vluchtelingstudenten UAF vertellen hun persoonlijke geschiedenis van Vriend & Vijand met theater en muziek.
  • Op de informatiemarkt vind je allerlei inspiratie over Vriend & Vijand in de geschiedenis en kun je ontdekken wat er nog meer te doen is in oktober.
  • Het festival gaat van start met de officiële lancering van het platform Eerste Wereldoorlog Nu, het platform waar de komende vier jaar alle activiteiten rond de Eerste Wereldoorlog in Nederland te vinden zijn. Eerste Wereldoorlog is een initiatief van Huis Doorn, NIOD en Nederlands Openluchtmuseum en wordt mogelijk gemaakt door de ministeries van OCW en Buitenlandse Zaken.
  • Huis Doorn is gastheer van het Openingsfestival. Tegen gereduceerd tarief kunnen het huis en de nieuwe tentoonstelling over de Eerste Wereldoorlog worden bezocht.

Wilt u meer weten over de Maand van de Geschiedenis?