Interview “Succesvol ondernemen krijg je niet cadeau!”

Interview “Succesvol ondernemen krijg je niet cadeau!”

We hebben een openhartig gesprek met Pamela van Deenen. In 2009 is zij als freelancer begonnen met het opstarten van haar eigen bedrijfje ProfSupport. Ze vertelt graag hoe het haar sindsdien is vergaan.

Hoe komt het dat je ProfSupport hebt opgericht?
Ik werkte tot de zomer van 2009 langdurig bij een grote internationale ICT onderneming en daar werd gereorganiseerd. Er werd een managementlaag geschrapt en het support dat daarbij hoorde dus ook. De positie die zij mij in plaats daarvan aanboden, vond ik niet interessant dus hebben we op een prettige manier afscheid van elkaar genomen. Na een heerlijke vrije zomer ging ik op zoek naar een andere baan. Nu kon ik alleen op mooie posities terecht als ik 36 uur of meer ging werken. En dat wilde ik niet. Dus het idee om als zelfstandig Directiesecretaresse, Offi ce Manager of PA te gaan werken was al snel geboren.

Wat waren je beweegredenen?
Ik wilde graag vrijer zijn in mijn tijdsbesteding. Werken volgens mijn eigen agenda, vrijheid hebben om mijn parttime dagen te wisselen en ’s avonds te kunnen werken als dat gewenst was. En ik wilde mijn organisatorische eigenschappen meer gebruiken. ‘Organizing’ is niet voor niets mijn ‘middle name’.

En, is het in de praktijk hoe je het had bedacht?
Deels wel. Het neemt alleen veel meer van je tijd in beslag dan wanneer je in loondienst bent. Als ik klaar ben bij een opdrachtgever kan ik thuis nog eens aan de slag. Dan ben ik bezig met het bijhouden van Social Media accounts, het onderhouden van mijn website, de boekhouding, netwerken en met het toewerken naar een volgende opdracht.
Dat maakt dat ik met bijvoorbeeld 3 dagen per week op een opdracht, nog bijna fulltime werk. Ik krijg alleen maar 3 dagen betaald.
En qua opdrachten?
Die zijn vooral anders! Ik kwam er namelijk achter dat ik anderen ook blij kan maken als Personal Organizer (Opruimcoach) door ook orde aan te brengen in hún leefomgeving. Dat ik hen kan laten zien dat orde en structuur opnieuw mogelijk is als zij zich in een onoverzichtelijke situatie bevinden. Dat die administratie, kamer, zolder of hele huis wél netjes kan worden zodat zij hun energie op andere zaken kunnen richten. En dat is niet alleen leuk maar ook heel dankbaar werk. Als we dan samen aan de slag zijn gegaan, levert hen dat zoveel mentale rust op dat ik altijd blije mensen achterlaat.

PO (Personal Organizer), wat leuk! Is dit alleen voor particulieren?
Nee, ik bied ook bedrijven mijn expertise aan waar het gaat om rendementsverbeteringen binnen ondersteunende afdelingen. Ik observeer dan de werkwijzen en analyseer de bedrijfsprocessen. Daarmee komen de knelpunten in beeld én de mogelijkheden om ze op te lossen.

Heb je naast PO ook nog andere functies?
Ja, ik ben ook beschikbaar als Verhuiscoördinator voor bedrijven en particulieren met verhuisplannen. Ver gezocht? Niet helemaal: na een complexe bedrijfsverhuizing die ik met collega’s coördineerde, vond ik het zonde om deze kennis en ervaring niet te benutten. In de afgelopen 2 jaar heb ik mij daar intensief in verdiept en door mij te begeven in
de wereld van makelaars en verhuisbedrijven heb ik mijn kennis aardig uitgebreid. Inmiddels neem ik mijn opdrachtgevers de organisatie van hun verhuizing uit handen en lever ook hier vele tips en trucs om de
uitvoering van hun plannen tot een succes te maken. Het is fi jn dat ook zij mij inmiddels weten te vinden.

Hoe zien anderen jou?
Ik word omschreven als warm, toegankelijk, accuraat, proactief, flexibel en enthousiast. Door mijn collega’s werd ik als betrouwbaar en een prettige collega ervaren. Als ondernemer merk ik dat mensen mij voor vol aanzien. Als ik kennis wil komen maken, ben ik tot nu toe altijd welkom.

Zijn je beslissingen tot nu toe nog steeds de juiste?
Ja, zeker! Ik heb altijd al graag gewerkt en het ondernemen geeft mij veel energie. Ik heb sinds 2009 zo veel geweldige nieuwe mensen ontmoet! Die mij inspireren én mij bevestigen in mijn keuze. Er is een hele nieuwe wereld voor mij open gegaan en daar geniet ik enorm van.

 Zou je dingen anders aanpakken als je het over zou kunnen doen?
Niet echt. Ik had wel eerder voor mijzelf kunnen beginnen maar omdat ik tevreden was bij mijn werkgever was het geen optie. Voor lange tijd dezelfde werkgever hebben is fi jn maar niet handig voor je netwerk. En dat netwerk heb je echt nodig als je gaat ondernemen.

Wat geef je als tip voor iemand die voor zichzelf wilt beginnen?
Als je de droom hebt om eens voor jezelf te beginnen: vertel dat gerustnu al aan je collega’s. En begin al met het opstarten naast je baan. Het opzetten van een eigen website, het ontwerpen van je PR-uitingen,het uitzoeken hoe je het beste kunt boekhouden en weten wat debelastingdienst van je verwacht kost veel tijd aan voorbereiding. En ondertussen heb je dan wel de stabiliteit van een vast inkomen.

Hoe vergroot je de kans op succes?
Succesvol ondernemen doe je met hart en ziel. Als je passie hebt voor je vak, als je weet dat je goed bent en dat ook aan een ander durft te vertellen: dán maak je een goede kans dat je na een paar jaar nog steeds ondernemer bent. Succesvol ondernemen krijg je immers niet cadeau.

Zo gebruik je sociale mediaEn welke middelen moet je inzetten?
Gebruik Social Media in je voordeel: maak accounts aan op netwerken als bijvoorbeeld Facebook, LinkedIn en Hyves en breng hier regelmatig updates in aan. De mensen die je kennen en/of met je gewerkt hebben zijn jouw ambassadeurs. Blijf dus actief, vooral als je op een opdracht zit. Het is dan verleidelijk om je als ‘werknemer’ te gedragen en terug te vallen op avonden op de bank (bij jezelf of een ander). En ga ook naar netwerkbijeenkomsten in jouw regio. Niks doen is geen optie. Als je morgen hetzelfde doet als vandaag, dan verdien je overmorgen hetzelfde als gisteren.

Waar kunnen we jou vinden?
Ik ben ook actief op Twitter. Je kunt mij benaderen
als @PamelaProf. Ik twitter regelmatig #opruimtips.

Dit artikel is geschreven door Pamela van Deenen het PA magazine, uitgave november 2011.

Wil jij ook graag het PAmagazine ontvangen vraag dan een PaCard aan zodat ook jij het magazine 4 keer per jaar krijgt toe gestuurd!

Delen