Interview met secretaresse-echtpaar: Anthony & Josephine

In het vorige PA.NL magazine stond een interview met Liane Smit die werkzaam is bij een bekend automerk, een vrouw in een mannenwereld. Dit keer zijn de rollen omgedraaid.
Op de PA.NL Community ontmoetten wij Anthony, een man in een vrouwenwereld. Hij was meteen enthousiast toen we hem vroegen of hij mee wilde werken aan dit interview. Bovendien werkt zijn vrouw ook als secretaresse, in hetzelfde bedrijf nota bene. Reden genoeg voor een duo-interview!

Naam: Anthony Lennarts
Bedrijf: Nationale-Nederlanden
Aantal jaren werkzaam: 23 jaar (sinds 2002 als secretaresse)
Functie: secretaresse
Afdeling: Legal & Compliance
Leeftijd: 49
Sterrenbeeld: schorpioen

Naam: Josephine Lennarts
Bedrijf: Nationale-Nederlanden
Aantal jaren werkzaam: 30 (sinds 1979)
Functie: secretaresse
Afdeling: Human Resources
Leeftijd: 48
Sterrenbeeld: schorpioen

josephine_200x133  tony_200x133
Het secretaresse echtpaar
Anthony en Josephine zijn 27 jaar getrouwd en kennen elkaar al vanaf de middelbare school. Ze wonen in Nootdorp en hebben samen twee dochters. De oudste is 21 en studeert fiscaal recht en Nederlands Recht en de jongste van 18 zit in het examenjaar van het VWO. Zij is bezig met zich te oriënteren op een vervolgopleiding, in december heeft ze meegedaan aan een selectie voor de Hoge Hotelschool. Lukt dat niet, dan wordt het Communicatie Wetenschappen.

Anthony hoe ben jij als man in deze ‘vrouwenwereld’ beland?
Bij Nationale-Nederlanden ben ik begonnen als medewerker bedrijfsbeveiliging, daarna als teamleider bedrijfsbeveiliging en daarna als medewerker bedrijfsbureau. Na een tijdje werd ik tijdelijk aangesteld als coördinator van het secretariaat. Als er iemand afwezig was nam ik wel eens wat taken over en dat beviel goed. Mijn toenmalige functie kwam te vervallen en op dat moment kwam er een secretariële functie vrij op de afdeling opleidingen.

Wat wilde je als kind worden?
Ik wilde politieagent worden. Toen ik 19 was heb ik dan ook op de politieschool gezeten. Ook heb ik twee jaar gewerkt als penitentiair inrichtingswerker in het gevangeniswezen (Scheveningen).

Heb je ook nog andere opleidingen gedaan?
Een facilitaire opleiding en ik heb alle certificaten op veiligheidsgebied. Daarnaast heb ik ook bij Schoevers een aantal deelcertificaten behaald. Ik ben niet echt het type om in de schoolbanken te zitten, ik geloof dat je in de praktijk ook heel veel kunt leren!

Krijg je wel eens vreemde reacties als je vertelt wat voor werk je doet?
Nee, eigenlijk alleen maar hele leuke reacties!

Josephine, hoe vond je het dat Anthony als secretaresse ging werken?
Helemaal niet erg! Hij was de eerste man in ons bedrijf die aan de slag ging als secretaresse, daar was ik best trots op!

Jij hebt wel altijd als secretaresse gewerkt?
Ja, de meeste jaren wel. In ieder geval secretariële functies. Zo ben ik senior secretariaatsmedewerkster geweest, heb ik een administratie opgezet en op de personeelsadministratie gewerkt.

Hoe ben jij bij dit bedrijf terecht gekomen?
Toen ik bijna 18 jaar was ben ik direct na school aan het werk gegaan bij Nationale-Nederlanden. Ik werk al 30 jaar bij Nationale-Nederlanden en ook 30 jaar op de HR afdeling.

Josephine welke opleidingen heb jij eigenlijk gedaan?
Ik heb mijn MAVO diploma behaald en momenteel ben ik bezig met een deeltijd MBO opleiding voor secretaresse personeelszaken. Ik ga hiervoor één keer in de week naar school en studeer ’s avonds en in het weekend. Het is best pittig naast mijn baan, maar ik sta er helemaal achter en ga er voor.

Wat vind je het leukste en minst leuke aan het vak Anthony?
Het leukste vind ik het contact met andere collega’s en het minst leuk kopiëren, al gebeurd dat gelukkig niet meer zo vaak.

En jij Josephine?
Ik vind het leuk om de spin in het web te zijn, om ervoor te zorgen dat de trein blijft rijden. Teveel overleggen vind ik minder.
familie-lennarts_300x225
Josephine, welke eigenschappen moet een goede managementondersteuner volgens jou hebben?
Inlevingsvermogen, je moet je kunnen schikken in verschillende situaties en stressbestendig zijn. Wat ik verder heel belangrijk vind, is dat je alles tegen je leidinggevende moet kunnen zeggen. Het moet klikken als in een huwelijk.

Anthony, ben jij een beetje een gangmaker op het werk?
Jazeker, ik houd wel van een grapje op z’n tijd. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd! Toen ik 24 was zei mijn leidinggevende, op je werk is niets aan te merken, maar wanneer word jij eindelijk eens volwassen? Mijn antwoord was, waarschijnlijk nooit!

Josephine, wat denk je dat het belangrijkste verschil is tussen een man die als secretaresse werkt ten opzichte van een vrouw?
Een man zal over het algemeen langer werken (fulltime). Dat vind ik eigenlijk het enige verschil, want als je de functie goed uitoefent en je hebt liefde voor je vak, mag het niet uitmaken of je nu een man of vrouw bent. Ik denk echter dat er tegenwoordig eerder gekozen wordt voor de combinatie manager / secretaresse (V) dan een mannelijke secretaresse. Waarom? Dat is een leuke voor een volgend interview met een manager!

Waarom zou een bedrijf volgens jou een man als secretaresse in dienst moeten nemen?
Vrouwen werken vaak parttime en vrouwen worden eerder opgeroepen door het thuisfront, bijvoorbeeld als er iets met de kinderen is. Bij ons was dat overigens niet zo. Toen de kinderen klein waren werkte ik nog in de beveiliging en kon ik makkelijker met mijn diensten schuiven. Mannen hebben ook minder last van stemmingswisselingen door hun hormonen, al is dat een beetje gevaarlijk om te zeggen in een magazine dat voornamelijk door vrouwen wordt gelezen…haha.

Jullie twee dochters willen allebei niet het vak in. Had je dat stiekem wel gehoopt Anthony?
Nee hoor, helemaal niet. Ze moeten doen wat ze zelf leuk vinden.

Wat doen jullie in je vrije tijd?
Anthony: Reizen, mijn favoriete bestemming zijn de Griekse eilanden, maar Curaçao is ook helemaal geweldig. Ik vind het ook heerlijk om lekker op de motor te toeren samen met Josephine. Het liefst in Luxemburg, de Belgische Ardennen of de Duitse Eiffel. Binnenkort ga ik ook een stedentrip maken met mijn oudste dochter.
Josephine: We hebben twee teckels en dat is echt mijn hobby. Verder doe ik graag leuke dingen met de kinderen, ga ik graag winkelen, lees ik thuis een boek en af en toe laat ik me verwennen door de schoonheidsspecialiste.

Hebben jullie nog dromen voor de toekomst?
Josephine: Als ik 40 jaar heb gewerkt hoop ik te kunnen stoppen en lekker te gaan genieten. Ik zou graag in Brabant een leuk huisje willen kopen, zodat ik ook dichter bij mijn familie woon. Natuurlijk hoop ik ook dat we gezond blijven.
Anthony: Ik zou wel een bed & breakfast willen beginnen in de Ardennen en daar als gids aan de slag willen gaan.

Willen jullie verder nog iets kwijt aan de lezers van PA.NL?
Anthony: Van mij mag het magazine wel iets mannelijker!

motor_300x200

Uit PA.NL Magazine 2 – februari 2010.

Delen

7 reacties

 1. Linda

  Ha allebei,

  Leuk om jullie verhaal te lezen. Zo zie je maar weer, dat je vooral moet doen waar je blij van wordt en elkaar de ruimte moet geven je eigen ding te doen.

  Groet Linda.

 2. Babette

  Hai,

  Graag wil ik de beheerders van deze pagina/website iets vragen.
  Kan ik wellicht een direct e-mail adres krijgen om deze vraag te stellen?

  Groetjes Babette

 3. Liane

  Hey Anthony,

  Wat een goed en leuk verhaal. Wat een mooie vrouwen heb jij zeg!!! Toppie!!
  Ik heb je pas vandaag ontmoet, maar ik heb nu al het gevoel dat ik een geweldige collega ga krijgen. We gaan er tegen aan en we worden vast en zeker een goed team….hard werken en vooral veel lachen.

  Tot 1 mei

  groetjes Liane

 4. Eliza

  Hallo,

  Ik had een vraagje aan de admin of aan Josephine of Anthony, ik zou deze vraag graag per e-mail stellen, is het mogelijk dat ik één van jullie e-mail adressen zou kunnen krijgen om deze vraag te stellen?

  Ik hoop het!

  Met vriendelijke groet,

  Eliza

Reageren is niet mogelijk