INTERVIEW – Liane Smit: een vrouw in een mannenwereld…

INTERVIEW – Liane Smit: een vrouw in een mannenwereld…

Een vrouw in een mannenwereld?
Ik ben een echte autofan! Het is mij echt met de paplepel ingegoten. Ik werd als kind al door mijn ouders meegenomen naar het circuit en vond alles geweldig dat met snelle en mooie auto’s te maken had.Mijn vader was gek op motoren toen hij mijn moeder leerde kennen, maar de zwagers van mijn moeder misten daarbij 2 wielen. Het duurde niet lang of mijn vader sloeg om en werd nog fanatieker dan de rest. Zo is ons sprookje ontstaan.

Speelde je als klein meisje met poppen en barbies?
Haha, nee toen speelde ik al liever met auto’s, samen met mijn grote broer!

Wat doet Mercedes-Benz Nederland eigenlijk?
Mercedes-Benz Nederland is verantwoordelijk voor de verkoop, marketing en after sales activiteiten van Mercedes-Benz, zoals garantie en het aanbieden van accessoires, maar ook voor andere merken die behoren tot Daimler. Het gaat hierbij om zowel personenwagens als bedrijfswagens (vracht- en bestelwagens). De dealers in Nederland bestellen de auto’s bij ons en wij zorgen ervoor dat deze bij de dealers terecht komen. Ook hebben we een trainingscentrum voor ons netwerk en fleetowners in Nijkerk.

Hoe reageren mensen als ze horen dat je hier werkt?
Iedereen heeft altijd direct veel vragen, iedereen kent het merk natuurlijk. Toen mijn vader hoorde dat ik hier ging werken, was hij apetrots. Het is jammer dat mijn opa dit niet meer heeft meegemaakt.Door zijn werk als directiechauffeur heeft hij ook altijd in een Mercedes-Benz gereden, hij zou het helemaal geweldig hebben gevonden. En de vraag die ALTIJD wordt gesteld is: ‘Heb je er zelf ook één?’

Die wilde ik je inderdaad ook gaan stellen… En wat is het antwoord?
Nee, helaas!

Altijd al secretaresse willen worden?
Op de basisschool wist ik zeker dat ik stewardess wilde worden, maar ik had van jongs af aan last van mijn oren, waardoor mijn moeder mij dit afraadde om teleurstelling te voorkomen. Het duurde niet lang en ik wist zeker dat ik secretaresse wilde worden. Na m’n middelbare school periode dacht ik erover direct een Schoevers opleiding te gaan doen voor directiesecretaresse, maar dan zou ik al op mijn 18e klaar zijn. Ik was bang dat ik dan niet serieus zou worden genomen binnen het bedrijfsleven. Ik besloot eerst een secretariële MEAO opleiding te gaan volgen en later heb ik in mijn avonduren nog een HBO opleiding Officemanagement van Schoevers gedaan.

Was je een fanatieke student?
Ja, ik heb zelfs een keer in de krant gestaan door mijn inzet! Na mijn schoolexamen werden twee leerlingen van mijn school uitgekozen voor een interview. De meest fanatieke en de minst fanatieke. Ik was die eerste!

Je moeder is ook secretaresse. Ben je door haar in het vak gerold?
Nee, het is andersom gegaan. Mijn moeder werkte als administratief medewerkster. Toen ik eenmaal werkzaam was als afdelingssecretaresse begon het ook bij haar te kriebelen. Zo is zij ook in het vak terecht gekomen.

Wat vind je het leukst en minst leuk aan je vak?
Het klinkt misschien gek, maar er is niet echt iets waaraan ik een grote hekel heb. Vaak hoor je dat secretaresses een hekel hebben aan archiveren en notuleren, maar zelfs dat vind ik niet zo erg. Wat ik verder aantrekkelijk vind aan deze functie is dat je als directiesecretaresse altijd op de hoogte bent van alle nieuwtjes binnen het bedrijf. Ik breng ook graag een beetje leven in de brouwerij. Ik neem graag mijn baas of andere collega’s in de maling en andersom ook natuurlijk.

Heb je andere baantjes gehad?
Voordat ik aan het werk ging heb ik veel bijbaantjes gehad in het midden- en klein bedrijf zoals een textielsuper, een kaaswinkel (en dat terwijl ik geen kaas lust!), een groentezaak en schoenenwinkel. Na mijn MEAO opleiding ben ik bij een tweetal bedrijven werkzaam geweest als afdelingssecretaresse.

Heb je ook nog andere (stoere) hobbies?

Vroeger ging ik vaak karten, maar de laatste tijd doe ik dat minder wegens tijdgebrek. Verder ga ik ieder jaar skieën en wat wel grappig is, ik val nooit!

Wat doe je op een vrije dag?
Dan ga ik gezellig samen met mijn vriendinnen de stad in!

Je hebt ook een vriend. Is hij ook autofan?
Hij vindt het fantastisch om in een mooie auto rond te rijden, maar is er niet zo fanatiek mee bezig als de rest van mijn familie.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
Tot op heden ben ik erg blij met mijn huidige baan. In de toekomst hoop ik ooit nog eens verder door te kunnen groeien binnen mijn vakgebied. Gaat het secretaressevak mij ooit vervelen, dan lijkt iets in de PR en communicatie mij wel wat.


PROFIEL

Liane Smit, 27 jaar, is sinds mei 2007 werkzaam bij Mercedes Nederland BV in Utrecht, 100% dochter van Daimler AG. De eerste drie maanden werkte ze er als afdelingsecretaresse. Daarna stroomde ze door naar de functie van Directiesecretaresse van de CFO (chief financial officer). Liane is ook voorzitter van de personeelsvereniging.


Dit interview is afkomstig uit PA.NL magazine – nummer 1 (2009).

Delen

3 reacties

 1. Daniella

  Hi Lianne,

  we hebben veel gemeen: liefde voor snelheid, auto’s en motoren en een publicatie in de eerste PA.. Leuk stukje !

  groetjes
  Daniëlla

 2. Joyce

  Hey Liane, Joyce van Oosten hier! Dat is ook toevallig, bij toeval kwam ik op deze site en zie ik mevrouw Smit daar staan. Leuk joh, en een leuk interview. Fijn dat het goed met je gaat!

  Groetjes Joyce (vroeger collegaatje way way back LCMG)

Reageren is niet mogelijk