Eerste hulp bij een nieuwe collega

Eerste hulp bij een nieuwe collega

Een eerste werkdag bij een nieuwe baan is altijd even wennen, het is dan ook belangrijk om ervoor te zorgen dat een nieuwe collega zich zo snel mogelijk thuis voelt. Wij geven je een paar tips voor wat jij kan doen als er een nieuw iemand start in je team.

Geef een rondleiding

Niets is zo vervelend als verloren rondlopen in een gebouw. Toon je nieuwe collega daarom de eerste dag het hele gebouw en leg alle praktische zaken uit. Waar is het toilet, de kopieermachine, het koffiezetapparaat,…? Probeer zoveel mogelijk praktische zaken uit te leggen zodat je nieuwe collega gelijk de weg kent.

Stel je collega’s voor

Je voelt je pas thuis als je je collega’s kent. Stel daarom je nieuwe collega voor aan iedereen waar hij/zij mee in contact gaat komen of die op dezelfde verdieping werkt. Leg ook even uit wat ze precies doen en waarvoor ze bij die collega terecht kunnen.

Geef hem/haar al het nodige materiaal

Zorg ervoor dat je nieuwe collega het materiaal heeft dat hij/zij nodig heeft om te werken. Bezorg je nieuwe collega’s in ieder geval pen en papier zodat ze alles kunnen opschrijven wat ze moeten weten voor hun baan.

Leg uit wat je doet

Je nieuwe collega heeft waarschijnlijk nog niet zo’n goed beeld van wat de andere leden van het team precies doen. Neem de tijd om duidelijk uit te leggen waar jij mee bezig bent. Zo creëer je een goede band en weet je nieuwe collega heel goed wat jij doet. Laat ook wat voorbeelden zien van dingen waar jij aan gewerkt hebt.

Ga samen lunchen

Laat je nieuwe collega tijdens de lunchpauze niet aan zijn/haar lot over en eet samen iets. Zo hoeft die persoon niet alleen in een kantine vol vreemde gezichten te zitten. Plan eventueel een lunch in met heel het team tijdens één van de eerste werkdagen van je nieuwe collega.

Wij wensen je alvast veel succes en hopen dat je nieuwe collega zich snel thuis zal voelen.

Bron: StepStone.nl

Delen