Menu
Nieuws

Een nieuwe baan… Welk loon mag je vragen?

Over je loon praten is altijd moeilijk, ook met je toekomstige werkgever. Toch is het belangrijk om een open gesprek te voeren over je loon voor je aan een nieuwe uitdaging begint. Wij geven alvast enkele tips die je kunnen helpen bij je salarisonderhandeling.

  • Het is belangrijk om te weten ‘wat je waard bent’. Als je teveel loon vraagt, kan je arrogant overkomen en als je te weinig vraagt, wek je misschien de indruk dat je niet op de hoogte bent van de marktsituatie.
  • In veel bedrijven zijn er vaste loonschalen en kan je dus niet onderhandelen. Men zal je een loon voorstellen en dan is het aan jou om te kiezen of je dit aanvaardt of niet. Als het bedrijf je duidelijk maakt dat het loon vastligt, probeer dan niet nutteloos te onderhandelen.
  • Bepaal vooraf voor jezelf hoe ver je wilt gaan in de onderhandelingen. Soms zal het bedrijf je een lager loon voorstellen dan wat jij wilt verdienen. Het is dan belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel je minimaal wilt verdienen.
  • De persoon die het gesprek voert, kan misschien hele goede argumenten hebben om een lager loon te verantwoorden, maar laat je daardoor niet misleiden en zet door als je echt vindt dat men je te weinig aanbiedt.
  • Vraag eventueel aan het einde van het gesprek nog even bedenktijd. Zo kan je thuis nog eens rustig nadenken over wat er allemaal gezegd is tijdens het gesprek en kan je een weloverwogen beslissing nemen over je loon.
  • Probeer in elk geval rustig te blijven. Je kan beter op een rustige manier zeggen dat je niet geïnteresseerd bent in de baan met deze voorwaarden, in plaats van dit pas achteraf te laten weten. Zo laat je ruimte voor dialoog en kan je eventueel nog onderhandelen over je loon.
  • Als men je echt het loon niet kan bieden dat je wilt, probeer dan te onderhandelen over eventuele andere voordelen. Die kunnen een lager loon compenseren.
  • Hou rekening met de bijkomende voordelen die het bedrijf biedt. Het is niet alleen het nettoloon dat telt, ook een eventuele auto van de zaak, mobiele telefoon, ziektekostenverzekering, etc..
  • Voor starters is het niet altijd mogelijk om te onderhandelen over hun loon omdat ze nog zullen moeten bewijzen wat ze kunnen. Probeer niet te hard te onderhandelen voor je eerste baan, maar zorg er wel voor dat je tevreden bent met hetgeen men je aanbiedt. Je eerste loon zal waarschijnlijk nog herzien worden als je wat meer ervaring hebt opgedaan.

Bied het bedrijf je niet het loon waar je op hoopte en ga je liever op zoek naar een andere baan? Check dan gelijk hier met de bruto netto berekening wat je ergens anders kunt gaan verdienen. De vacaturesite StepStone heeft genoeg alternatieven voor je. Ga bijvoorbeeld eens op zoek naar een leuke vacature in Den Haag of in werk in Delft.

Bron: StepStone.nl