Een goede profielfoto: waar moet je op letten?

Een goede profielfoto: waar moet je op letten?

Of het nu eerlijk is of niet: je profielfoto bepaalt altijd de eerste indruk die een recruiter van je heeft. Het is het eerste wat hij ziet en vooral het eerste wat opvalt. Besteed dus veel tijd en aandacht aan het maken en uitzoeken van je profielfoto.

Je plaatst je profielfoto vaak op meerdere plaatsen op het internet, zoals op je account op StepStone, maar tegenwoordig ook op diverse social media. (Zakelijk) netwerken via social media begint steeds meer op flirten te lijken, omdat je door geïnteresseerd, humoristisch en een tikkeltje complimenteus te zijn, een goede indruk achterlaat bij de persoon die jij belangrijk vindt. Deze indruk laat je echter pas écht achter als je een professionele, zelfverzekerde profielfoto op je account hebt. Waar moet je nu precies op letten?

Professioneel

Een amateuristische foto is niet goed voor je professionele imago, ook al heb je een indrukwekkend cv en stuur je ijzersterke berichten op social media. Je gedrag is natuurlijk ontzettend belangrijk, maar valt pas op als je een goede profielfoto hebt. Andersom nemen sommige (professionele) connecties je direct niet serieus als je in een carnavalspak met een sigaret in je mond en een biertje in elke hand op de foto staat, ook al is dit niet je gebruikelijke gedrag. Zorg er dus voor dat je profielfoto professionaliteit uitstraalt.

De gezichtsuitdrukking

Moet je nu lachen of niet? Het blijft een twistpunt. Het wordt niet aangeraden om breed lachend op de foto te staan, omdat dit onprofessioneel en vooral onnatuurlijk over kan komen. Te boos kijken is ook geen aanrader, omdat je hierdoor juist weer onvriendelijk en zelfs een beetje angstaanjagend over kan komen. Het beste is om je mond neutraal te houden, maar wel een vrolijke, uitdagende twinkeling in je ogen te hebben. Hierdoor kom je zakelijk en zelfverzekerd, maar ook vriendelijk over. Vind je het moeilijk om alleen met je ogen te lachen? Denk dan aan iets leuks of aantrekkelijks. Eventueel kun je een klein beetje met je mond lachen als het echt niet lukt.

Kleding

Ook dit is een twistpunt, want je wilt natuurlijk dat je profielfoto opvalt. Hier kan je voor zorgen door veel kleur in je kleding en op de achtergrond te gebruiken, maar ook dit komt vaak niet professioneel over. Kies daarom toch voor neutrale kleuren, maar ‘speel’ met kleur door opvallende accessoires te gebruiken. Vrouwen kunnen bijvoorbeeld een gekleurd sjaaltje met bijpassende gekleurde oorbellen dragen, mannen kunnen onder hun nette jasje een appeltjesgroen overhemd dragen. Op die manier val je toch op, zonder dat het er onprofessioneel uitziet. Belangrijk: heb je niet zoveel verstand van kleur? Vraag dan iemand om advies, want het is natuurlijk niet de bedoeling dat een recruiter of andere zakelijke relatie verblind wordt omdat de kleuren op je profielfoto met elkaar vloeken.

Tenslotte is het een aanrader om een foto van slechts je gezicht met een klein stukje van je bovenlichaam te plaatsen. Op deze manier komt je gezicht, wat vaak het belangrijkst en meest opvallend is voor een recruiter, duidelijk in beeld. Zorg er ook voor dat de belichting van de foto goed is, want een grauw gezicht ziet er al snel ongezond en onvriendelijk uit!

Zo zie je maar; door deze simpele stappen te volgen val je middels je profielfoto nóg meer op bij je potentiële werkgever. Kom nog dichter in de buurt van je ideale baan met een goede profielfoto!

Bron: StepStone.nl 

Delen