Het belang van saamhorigheid op de werkvloer

Het belang van saamhorigheid op de werkvloer

Sommige mensen zijn echte teamplayers, andere zijn juist weer wat meer op zichzelf en vinden het prettiger om projecten alleen op te pakken. Toch is het van belang dat er saamhorigheid en een teamspirit heerst op de werkvloer. Dit komt enerzijds de werksfeer ten goede, maar ook de productiviteit van de medewerkers.

Maar hoe creëer je saamhorigheid op de werkvloer? We hebben een aantal tips die hier toe bij kunnen dragen:

  1. 1 Zorg voor teammomenten buiten de werkvloer. Dit kunnen bijvoorbeeld teambuildingsdagen zijn waarbij het team samen diverse activiteiten of spellen moeten doen waarbij het aankomst op samenwerken. Een andere omgeving zorgt vaak voor een ontspannen en lossere sfeer, waardoor medewerkers sneller geneigd zijn het achterste van de tong te laten zien en op deze manier leren collega’s elkaar beter kennen en ontstaat er vaak wederzijds respect voor elkaar. Ook vervallen eventuele hiërarchisch rollen op zo’n moment en ook dit kan leiden tot het echte teamgevoel.
  2. Creëer gedurende de dag ook gezamenlijke momenten. Zo kunt u er voor kiezen om gezamenlijke koffiemomenten en lunchmomenten in te plannen. Tijdens deze momenten is er tijd om buiten de werkzaamheden om even met elkaar bij te praten over bijvoorbeeld hobby’s. Op deze manier leren collega’s elkaar beter kennen en dit zorg automatisch voor groter saamhorigheidsgevoel. Ook ervaren medewerkers tijdens deze momenten minder drempels om werkgerelateerde vraagstukken ter sprake te brengen en kunnen collega’s samen kijken naar oplossingen voor deze vraagstukken, zonder dat ze het idee hebben ze het idee hebben collega’s lastig te vallen.
  3. Eenheid op de werkvloer kan ook de teamgeest vergroten. Dit kan door bijvoorbeeld het dragen van bedrijfskleding, maar ook het gebruik van dezelfde kantoorbenodigheden zoals pennen, kladblokken of muismatten kan een wij-gevoel creëren. U kunt dit de kantoorartikelen ook nog laten bedrukken met een leuke boodschap voor de medewerkers. Pennenset bedrukken doe je bij B55.

  4. Zorg ervoor dat medewerkers trots kunnen zijn op de organisatie waar ze voor werken. Betrek medewerkers in het maken van bepaalde keuzes, maar deel ook behaalde successen die mede tot stand worden gebracht door dezelfde medewerkers. Medewerkers voelen zich hierdoor meer gewaardeerd en voelen meer betrokkenheid.
  5. Geef medewerkers meer verantwoordelijkheden. Dit hoeft niet direct te maken te hebben met hun takenpakket. Je kunt er ook aan denken om mensen een beurs te laten organiseren of een eigen project op te laten zetten. Dat is niet alleen goed voor hun motivatie en zelfvertrouwen. Het is ook een uitgelezen kans om te ontdekken wie er geschikt is voor een leidinggevende functie.
Delen