Belabberde arbeidsvoorwaarden verminderen levensgeluk

Het verliezen van een baan kan hard aankomen, maar Australische wetenschappers hebben vastgesteld dat sommige werkgerelateerde zaken erger zijn dan werkloosheid. 
 
Zo zouden mensen zonder werk beter af zijn dan wanneer zij krampachtig proberen vast te houden aan een baan die ze ‘misschien verliezen’. Ook werk met weinig doorgroeimogelijkheden en een hoge werkdruk zou het levensgeluk van de gemiddelde werknemer niet veel goeds doen.

Dat meldt de Daily Mail vrijdag naar aanleiding van een onderzoek dat werd uitgevoerd aan de Australian National University in Canberra.

Belabberd
De resultaten vormen een breuk met eerdere studies, die uitwezen dat de psychische gezondheid van werknemers beter is dan die van werklozen. Dit onderzoek stelde echter vast dat dat alleen opgaat wanneer het om goede banen gaat; zijn de arbeidsvoorwaarden belabberd dan is men werkloos beter af.

“Een baan is dus niet per definitie beter dan geen baan”, bevestigt onderzoeksleidster Liana Leach. Leach en haar team onderzochten 4000 mensen voor de uitspraken. Na een periode van vier jaar werden alle deelnemers bovendien nogmaals ondervraagd.

Bron: Pauline van Lintel, Belabberde arbeidsvoorwaarden verminderen levensgeluk, Nuzakelijk.nl 15 oktober 2010

Delen