Menu
Nieuws

10 handige verhuistips: hoe zit het met contracten en verzekeringen?

Een verhuizing kan erg stressvol zijn, zeker als je een drukke baan hebt. Of misschien moet je wel verhuizen vóór een nieuwe baan. Ga je verhuizen? Dan zijn er een hoop dingen die je moet regelen. Er komt ook flink wat administratief werk bij kijken – en als secretaresse besteed je daar thuis natuurlijk liever niet te veel tijd aan. Je energiecontract, internetabonnement en verzekeringen zijn misschien niet de allereerste dingen waar je aan denkt, maar daarom niet minder belangrijk. Stel deze zaken niet uit tot het laatste moment, maar zorg dat je (bijna) alles vóór de sleutelopdracht geregeld hebt. Scheelt je ook een hoop stress tijdens en na de verhuizing.

Energiecontract: nieuw voorschotbedrag

Als je gaat verhuizen betaal je in je nieuwe woning een ander bedrag voor gas en stroom. Het energieverbruik verschilt namelijk per woning. Dit kan een goed moment zijn om over te stappen naar een andere leverancier. Wanneer is dit voordelig en wat moet je bij de verhuizing allemaal doorgeven aan de energieleverancier?

  1. Huidige contract behouden
    Als je huidige energiecontract nog niet afloopt, kan het voordeliger zijn om je contract te behouden. De welkomstkorting die veel leveranciers bieden, wordt pas aan het eind van het contract verrekend. Veel leveranciers zijn bij een verhuizing wel coulant als je een contract wilt opzeggen, maar het kan gebeuren dat je een boete krijgt als je voortijdig opzegt. Wil je je energiecontract meeverhuizen? Geef de verhuizing dan ruim van tevoren door aan je energieleverancier. Deze berekent dan een nieuw voorschotbedrag op basis van het verwachte energieverbruik in de nieuwe woning.
  1. Overstappen naar een andere leverancier
    Als je een contract hebt voor onbepaalde tijd, kun je deze maandelijks opzeggen. Benieuwd of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent? Vergelijk energie op je nieuwe adres. Als je wilt overstappen, moet je je huidige contract in geval van een verhuizing wel zelf opzeggen.
  1. Verhuizen naar een huurwoning inclusief energie
    Als je verhuist naar een huurwoning, kan het zijn dat energie al in de huurprijs is inbegrepen of dat je de verhuurder een vast bedrag betaalt voor energie. De verhuurder heeft dan zelf een contract lopen. Je hoeft zelf geen energiecontract meer af te sluiten. Zorg er wel voor dat je je huidige contract opzegt – als je die hebt.
  1. Woning met stadsverwarming
    Verhuis je naar een woning met stadsverwarming? Dan heb je geen gas meer nodig. Neem contact op met de energieleverancier en laat weten dat je je contract wilt wijzigen in een contract met alleen stroom – of sluit een nieuw contract af met alleen stroom.
  1. Te laat met aanvragen
    Ben je te laat met het aanvragen van een nieuw energiecontract of het verhuizen van je huidige contract? Maak je geen zorgen, je wordt niet zomaar afgesloten. De netbeheerder zorgt ervoor dat je gewoon energie krijgt op je nieuwe adres. Deze energie is natuurlijk niet gratis, de kosten worden verrekend bij de eindafrekening van je (nieuwe) contract.
  1. Meterstanden noteren
    Als je je verhuizing hebt doorgegeven, ontvang je van je leverancier een formulier waarop je de meterstanden kunt invullen. Doe dit op de dag van de sleuteloverdracht, onderteken het formulier en stuur deze naar de leverancier. Zo betaal je niet voor de energie van de nieuwe bewoners.

Autoverzekering: verhuizing heeft invloed op de premie

Je woonplaats, straat en zelfs je postcode: allemaal hebben ze invloed op de premie die jij betaalt voor je autoverzekering. Als je gaat verhuizen, kan deze premie dus veranderen. Als je je verhuizing doorgeeft aan je autoverzekeraar, brengt deze je op de hoogte van de nieuwe premie. Is je autoverzekering door de verhuizing duurder? Of ben je gewoon benieuwd of je ergens anders goedkoper uit bent? Dan zijn er aan aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

  1. Looptijd van een jaar
    De meeste autoverzekeringen hebben een looptijd van een jaar. In dit jaar kun je niet overstappen naar een andere autoverzekeraar. Sommige autoverzekeringen zijn dagelijks opzegbaar, daarbij kun je wel gewoon op elk moment overstappen. Check je polisvoorwaarden om te controleren of je al naar een andere verzekeraar kunt.
  1. Autoverzekeringen vergelijken
    Als je kan – en wilt – overstappen, is het verstandig om autoverzekeringen te vergelijken. Zo kom je erachter welke verzekeraar voor jou de beste deal heeft. Let op: vul bij het vergelijken wel je nieuwe adres in.

Internet, tv en bellen: geef je verhuizing op tijd door

Het is natuurlijk erg vervelend om door een verhuizing een tijd zonder internet en televisie te komen zitten. Zorg er dus voor dat je je verhuizing op tijd doorgeeft aan je provider. Doe dit minimaal een maand van tevoren. Je kunt natuurlijk ook overstappen naar een andere provider.

  1. Abonnement meeverhuizen
    Check of jouw abonnement ook wordt aangeboden op het nieuwe adres. Is dit het geval? Dan kun je je abonnement meeverhuizen. Neem – uiterlijk een maand voor de verhuizing – contact op met je provider om je adreswijziging door te geven. Het kan zijn dat je verhuiskosten moet betalen, dit kost je vaak niet meer dan een paar tientjes.
  1. Overstappen naar een andere provider
    Heb jij al jaren hetzelfde telecomabonnement? Dan is de kans groot dat je ergens anders goedkoper uit bent. Goed moment om even telecomabonnementen te vergelijken dus.